Ana içeriğe atla
Prof Dr Sirel Karakaş Psikoloji Sözlüğü
Ana Sayfa
Hakkında
Prof. Dr. Sirel Karakaş
Kapsam
Akademik Kurul
Teknik Ekip
İletişim
Kullanım Koşulları
Aydınlatma Metni
Tam eşleşme
placebo
-
plasebo
farmakolojik bakımdan etkisiz olan, genelde yeni bir ilacın etkisini araştırmak amacıyla kullanılan madde. Plasebo, farmakolojik etki dışındaki bakımlardan (örn., boyut, renk, uygulama şekli) ilaçla aynı ya da ilacın benzeridir.
devamını gör
placebo control group
-
plasebo kontrol grubu
genelde ilaç araştırmalarında ortaya çıkabilecek araştırmacı (deneyci) yanlılığını kontrol etmede kullanılır. Araştırılan ilaç yerine
PLASEBO
verilen kontrol grubundan elde edilen sonuçlar, araştırılan ilacın farmakolojik etkilerinin belirlenmesinde referans olarak ya da temel etki düzeyini ortaya koymada kullanılır. Plasebo kontrol gruplu araştırmalarda kullanılan KONTROL TEKNİKLERİ;
a. tek kör teknik
(single blind technique):
Maddeyi alan gruptakiler (vakalar) onun PLASEBO olduğunu bilmez
. b. çift kör teknik
(double blind technique): Hem maddeyi alan vakalar hem de araştırmacı (ya da araştırmacılar) onun plasebo olduğunu bilmez.
devamını gör
placebo effect
-
plasebo etkisi
genelde tedavinin, özelde alınan ilaç konusundaki inanç ve beklentilerin,
PLASEBO
niteliğindeki maddeye karşı klinik yanıt ortaya çıkarması. “Aktif” plasebonun tedavi edici etkisi yoktur buna rağmen gerçek ilacınki gibi yan etkilere yol açabilir. Günümüzde her ilacın (ve her tedavinin) bir oranda plasebo etkisinden oluştuğu tıp camiasında da kabul edilir.
devamını gör
blind design
-
körlemesine desen
gözlem ve ölçümlerde ARAŞTIRMACI YANLILIĞI etkisini kontrol etmede kullanılan araştırma deseni. Örnek: Hangi gruba hangi tedavi tekniğinin uygulandığına ya da hangi gruba
PLASEBO
, hangisine gerçek ilaç verildiğine ilişkin bilginin katılımcıdan ve/veya araştırmacıdan saklanmasını içerir. Türleri:
a. tek kör
desen
(single blind design): Katılımcı kendisine hangi deneysel koşulun (örn., ilaç ya da plasebo) uygulandığını bilmez. Ya da araştırmacı katılımcının hangi guba dahil olduğunu (yani hangi gruba hangi deneysel koşulun uygulandığını) bilmez. Tek körlemesine teknik olarak da adlandırılmaktadır.
b. çift kör desen
(double blind design): Kendisine hangi deneysel koşulun uygulandığını katılımcı bilmez. Katılımcının hangi guba dahil olduğunu (yani hangi gruba hangi deneysel koşulun uygulandığını) araştırmacı da bilmez.
devamını gör
3835